Workshop Gedichten schrijven

Ik ben op de Young Adult avond een paar workshops gaan volgen, waaronder deze. Dit was de eerste die ik bijwoonde en hier maak ik een klein verslagje van voor jullie, zodat ik mijn kennis kan delen! Gegeven door Miriam Bruijstens.


Ze houd van puzzelen met woorden. Zeker de korte dichtvormen vind ze leuk om te doen. Het is ook in haar 2 boeken terug te vinden en ze schrijft ook voor websites en magazines.

Soorten dichtvormen :

  • Sonnet
  • Haiku
  • ( Sybonatie)
  • Rondeel

Uitleg

  • Shakespeare schreef bijvoorbeeld Sonnetten. 2x 4 regels, 2x 3 regels en daar moet een vast rijmschema in zitten. Je mag niet afwijken dus heel veilig.
  • De haiku bestaat gewoonlijk uit 3 regels totaal 17 lettergrepen dus van ongeveer 5-7-5 lettergrepen (in Japan verticaal op 1 lijn).
  • Wiskundige dichtvorm bedacht door een wiskundige. Steeds de 2 voorgaande getallen bij elkaar optellen. Je begint met 1.1 en dan 2.3.5.8.13.21 en verder… De eerste regel heeft dan 1 lettergreep, de 2de 2 en verder. de meeste gaan tot 8 of 13 omdat het anders te lang word. Hoeft niet persee te rijmen.
  • Je hoeft weinig te bedenken voor deze vorm, omdat regel 1,4 en 7 hetzelfde zijn en regel 2 en 8 ook. Je hebt 8 regels dus je hoeft er maar een paar te verzinnen.

Je kan gedichten over van alles, dat maakt het leuk! Liefde is bijvoorbeeld de bekenste. Je hoeft niet altijd vol emoties erin te gooien, maar het kan ook gewoon normaal zijn en over dagelijkse dingen gaan!

Ik vond het super om meer te weten over het gedichten! Ik vind het altijd leuk om te doen, maar heb me nooit bewust bezig gehouden met de vormen die er zijn. Het was super leerzaam, maar vooral ook gezellig!

Na afloop heb ik haar 2 boeken gekocht!

13007114_594632264036507_4459099491242675743_n  

 

2 thoughts on “Workshop Gedichten schrijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s